Податок на додану вартість: втрати бюджету від існування тіньового сектора економіки - Пислиця, А. (Схід, 2010)
У статті розраховано величину прихованого податку на додану вартість (ПДВ), зумовленого існуванням тіньового сектора економіки. Запропоновано алгоритм розрахунку прихованого ПДВ у розрізі ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) та ПДВ із увезених на територію України товарів. Звернуто увагу на проблему асиметрії інформації, що знижує ефективність прийняття управлінських рішень. In this article the estimate of hidden VAT was obtained caused by the existence of the shadow economy. The algorithm for calculating the hidden VAT was suggested, with a breakdown into VAT on goods (works, services) produced in Ukraine and VAT on goods imported to Ukraine. Attention is focused on the problem of information asymmetry, reducing the effectiveness of managerial decisions.