Про вплив теплофізичних параметрів на процес руху газу в трубопроводах - П’янило, Я.; П’янило, Г. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2009)
Рух газу в трубопроводі в усталеному режимі моделюється звичайним нелінійним диференціальним рівнянням із розподіленими параметрами, розв’язок якого знаходиться методом Рунге-Кутта. Досліджено вплив температури ґрунту, розподілу температури газу вздовж трубопроводу та коефіцієнта теплопередачі на величину вихідного тиску в трубопроводі. Побудовано алгоритм визначення середнього значення коефіцієнта теплопередачі на основі заміряних даних. Отримані результати апробовано в ході обчислювального експерименту з використанням реальних даних. The process of flow of gas in a pipeline is designed usual nonlinear differential equalization with the up-diffused parameters, a decision of which is the method of Runge-Kutta. Influence of temperature of soil is investigational, distributing of gas temperature on length of pipeline and coefficient of heat emission on the value of output pressure in a pipeline. The algorithm of determination of mean value of coefficient of heat emission is built on the basis of these measurings. The got results are approved during a numeral experiment on the real information. Процесс течения газа в трубопроводе моделируется обыкновенным нелинейным дифференциальным уравнением с распределенными параметрами, решение которого находится методом Рунге-Кутта. Исследовано влияние температуры почвы, распределение температуры газа вдоль трубопровода и коэффициента теплоотдачи на значение выходного давления в трубопроводе. Построен алгоритм определения среднего значения коэффициента теплоотдачи на основании данных измерений. Полученные результаты апробированы в ходе численного эксперимента на реальных данных.