Приповерхнева неоднорідність напружено-деформованого стану суцільного циліндра за врахування дисипативних процесів - Бойко, З. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Співвідношення запропонованої раніше математичної моделі механіки пружних деформівних систем використано для вивчення напружено-деформованого стану необмеженого суцільного циліндра. Згадана модель описує формування приповерхневих неоднорідностей, яке пов’язується як із процесом локального зміщення маси, так і з дисипативними процесами. Встановлено, що за нехтування у рівняннях стану ефектами взаємовпливу процесів деформування та локального зміщення маси, приповерхнева неоднорідність компонент тензора напружень і хімічного потенціалу зумовлена протіканням у тілі дисипативних процесів. Показано, що поверхневим напруженням властивий розмірний ефект. Correlations of the previously proposed mathematical model of elastic deformable systems mechanics are used for study of the stress-strained state of an infinite continuous cylinder. The model describes formation of the near-surface inhomogeneities, related with both the process of local mass displacement and dissipative processes. It is established that the near-surface inhomogeneity of the stress tensor components and the chemical potential is the consequence of dissipative processes if interaction of deformation process and local mass displacement in constitutive equations is ignored. It is shown that surface stresses are characterized by the size effect. Соотношения предложенной ранее математической модели механики упругих деформируемых систем применены к изучению напряженно-деформированного состояния бесконечного сплошного цилиндра. Упомянутая модель описывает формирование приповерхностных неоднородностей, связанное как с процессом локального смещения массы, так и диссипативными процессами. Установлено, что в случае пренебрежения в уравнениях состояния взаимосвязанностью процессов деформирования и локального смещения массы, приповерхностная неоднородность компонент тензора напряжений и химического потенциала обусловлена протеканием в теле диссипативных процессов. Показано, что поверхностным напряжениям свойственен размерный эффект.