Показатели кардиогемодинамики, почечных функций и гуморальной регуляции водно-солевого обмена у здоровых лиц при моделировании невесомости в антиортостазе - Гоженко, А.И.; Билецкий, С.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Обстежено 73 здорові особи (63 чоловіки і 10 жінок) у віці від 22 до 52 років. Визначали показники центральної гемодинаміки (ЦГД), ниркових функцій, вегетативну регуляцію серцевого ритму, стан ренінангиотензін альдостеронової системи (РААС) і зміст альфапредсердного натрійуретічеського гормону (ПНУГ) плазми крові. Дослідження проводилися в ортостазі, кліностазе і антиортостазі (АОС) (підйом ніг і їх фіксація під кутом 450) на фоні 0,5% водного навантаження. Встановлено, що збільшення переднавантаження в початковому періоді моделювання невагомості (1 годину АОС) супроводжується адаптивними змінами ЦГД і волемічного гомеостазу у вигляді посилення впливу парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи, зменшення частоти серцевих скорочень, збільшення ударного об'єму крові, зниження активності РААС, підвищення концентрації ПНУГ плазми крові і діурезу. Гемодінамічеській і ниркова відповідь на збільшення переднавантаження в АОС залежать від типа ЦГД.
Ключові слова: кардіогемодінаміка, функції нирок, ренін-ангиотензін-альдостероновая система, кліностаз, антиортостаз, венозне повернення. The authors have examined 73 healthy persons (63 men and 10 women) aged from 22 to 52 years old. The parameters of central hemodynamics (CHD), renal functions, the vegetative regulation of the cardiac rhythm, the state of the rennin-angiotensin-aldosterone system (RAAS) and the content of the 6-atrial natriuretic hormone (б-ANUH) in the blood plasma have been evaluated. The tests were carried in orthostasis, clinostasis and antiorthostasis (AOS) (lifting of the legs and their fixation at an angle of 45°) against a background of 0,5% water loading. It has been revealed that an increase of preloading at the initial stage of weightlessness simulating (1 hour AOS) is accompanied by adaptive changes of CHD and volume of homeostasis in the form of intensifying the influence of the parasympathetic part of the autonomic nervous system, decrease of the heart rate, increase of the blood stroke volume, reduction of the RAAS activity, increase of the blood plasma б-ANUH concentration and diuresis. The hemodynamic and renal response to an increased preload in AOS depends on the type of CHD.