Легионеллез – актуальная проблема медицины транспорта - Пушкина, В.А.; Шафран, Л.М.; Могилевский, Л.Я.; Лобуренко, А.П.; Ковбасюк, Е.В.; Соколенко, А.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Приведені результати вивчення циркуляції легионелл на морському і залізничному транспорті. На залізничному транспорті леги онелли знайдені в 6.66% досліджених зразків, на морському - в 3.7% . Дослідження іммуно структури плавсостава і контрольної групи осіб показали достовірну різницю між ними по виявленню легионеллезних антитіл відносно Legionella pneumophila Philadelphia I. Описані три спалахи легионеллеза на морських судах. Приведені дані обґрунтовують необхідність проведення профілактичних заходів відносно легионеллезной інфекції на різних видах транспорту. The results of Legionella circulation on marine vessels and railway transport are given. Legionella was found on railway transport in 6.66% of tests and on marine vessels in 3.7% of cases. The examinations of the crews and control group have shown the significant difference in the presence of legionella's antibody to Legionella pneumophila Philadelphia I in the groups under study. Three outbreaks of Legionnaires' disease have been analyzed. The data obtained promote the necessity of Legionellosis specific
prophylaxis on different transport means.