Наш опыт диагностики и лечения послеоперационных вентральных грыж - Чуков, А.Б.; Антонюк, С.М.; Ахрамеев, В.Б. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Автори приводять аналіз лікування 111 хворих на післяопераційні вентральні грижі за розробленою ними програмою обстеження в передопераційному періоді. Для діагностики післяопераційних вентральних гриж використовувалися сучасні методи ультрасонографічного дослідження, які дозволяють значно розширити арсенал параметрів доопераційної оцінки стану тканин в зоні грижового випинання і за його межами.
Оцінка одержаних даних дозволяє скласти оптимальний, максимально індивідуалізується алгоритм оперативного втручання.
Аналізуються особливості лікування в післяопераційному періоді, ускладнення раннього і пізнього післяопераційного періоду.
У віддаленому післяопераційному періоді обстежено 62 хворих. 44 (70,9%) обстежено в клініці і 18 (29,1%) - методом анкетування. Оцінка одержаних даних свідчить про ефективність розробленої в клініці програми лікування ПОВГ, дозволяючої понизити кількість післяопераційних ускладнень з 12,9 до 7,2%. Основним досягненням проведеної роботи автори вважають низьку питому вагу рецидивів грижі - 3,3%. The authors analyze the treatment results of 111 patients with postoperative ventral herniae by their own examination program in postoperative period. For diagnosis of postoperative ventral herniae they used the ultrasonoric research. This method allows to expand the number of parameters of the preoperative estimation of the tissues state in the zone of hernial extrusion and behind its limits. The estimation of the data obtained data allows to compound optimal individual algorithm of a surgery. They analyze the features of the treatment in the postoperative period,
complication of the early and late postoperative periods. They examined 62 persons in the remote postoperative period: 44 (70,9 %) of them were examined in clinic and 18 (29,1 %) by the use of a questionnaire. The estimation of the data obtained testifies the efficacy of the designed program of the treatment of postoperative ventral herniae as it allows to decrease a number of postoperative complications from 12,9 to 7,2 %. The low hernia relapses rate (3,3 % ) is the main result of the trial fulfilled.