Полімери як об’єкт державної реєстрації небезпечного фактора - Потьомкіна, Н.І.; Вітер, В.П.; Коршун, М.М.; Нємцева, Н.Г.; Ревуцький, Т.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
В роботі розглянуті проблеми щодо державної реєстрації полімерних матеріалів з урахуванням їх специфіки як хімічних сполук з суттєвою відмінністю від промислових продуктів. Відмічена наявність додаткових факторів та ознак небезпеки означеної категорії речовин, які створюють складні умови при систематизації даних та створенні відповідної інформаційної бази. Викладена пропозиція щодо заходів для комплексного вирішення питань захисту здоров’я людини і довкілля від хімічного забруднення в процесі виробництва і використання полімерів та утилізації (знешкодження) відходів. В работе рассмотрены проблемы, связанные с государственной регистрацией полимерных материалов с учетом их специфики как химических соединений с существенным отличием от промышленных продуктов. Отмечено наличие дополнительных факторов и признаков опасности данной категории веществ, которые создают сложные условия при систематизации данных и создании соответствующей информационной базы. Изложено предложение о мероприятиях для комплексного решения вопросов защиты здоровья человека и окружающей среды от химического загрязнения в процессе производства и использования полимеров, а также утилизации(обезвреживания) отходов. In the work presented they have considered the problem of state registration of polymers with taking into account their specific character as chemical compounds and their significant differences from industrial products. They marked the presence of additional risk factors and danger signs of the substances mentioned that causes difficulties at the data classification and information data base creation. They offer some ways for a human being health and surrounding protection from chemical pollution at manufacturing and use of polymers as well as wastes reclamation and disinfection.