Проблемы моделирования адаптационных процессов в организме человека - Голиков, В.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
В роботі викладені сучасні підходи до моделювання адаптаційних процесів в організмі людини, з урахуванням критичного осмислення наявних вірогідних підходів при будові математичної моделі динаміки гомеостатичних систем організму і широко використовуємих законів збереження енергії. Розглянуті варіанти оцінки патологічного стану організму з розбором основних недоліків діючих моделей. Запропонований підхід до моделювання стабілізації гомеостатичних констант дозволяє на порядок підвищити здібність до ідентифікації динамічних процесів в залежності від розміру зовнішніх збурень. In the work presented some modern approaches to the simulation of adaptive processes in a human body are set forth. The author considers critically the existing probable approaches at construction of the systems dynamics and widely used law of conservation of energy. The variants of a body's pathological state estimation with highlighting of the acting simulations main drawbacks are examined. The approach to the stabilization of homeostatic constants offered, allows to increase identification of dynamic processes depending on the quantity of outer disturbances and perturbations.