Проблема кризи західноєвропейського лицарського війська XIV-XV ст. у сучасній історіографії - Куцин, М. (Схід, 2010)
Стаття аналізує стан розробки сучасною історіографією проблеми кризи пізньосередньовічного лицарства як передумови появи в Західній Європі професійного найманого війська.
Автор доводить, що лицарство в XIV-XV ст. пережило ряд суттєвих трансформацій, а його
значна частина за нових умов усе ж не змогла гідним, відповідним до свого кастового
становища, чином самореалізуватися. У цілому сучасна історіографія означеної в статті
проблеми виявляє як схильність до визнання кризи та занепаду лицарства, так до часткового чи цілковитого заперечення цих явищ. The article examines the state of development of modern historiography of Late Medieval chivalry crisis problems as a
prerequisite for the emergence of Western Europe, hired a professional army.