Класичні університети України: історія походження та зміст терміна - Масальський, В.; Димиденко, Г. (Схід, 2010)
Історико-соціологічне дослідження присвячене актуальним і поки що дискусійним питанням: коли і де виникли перші класичні університети; їх основні характерні риси; які сучасні університети в Україні можна вважати класичними і наскільки це правомірно. Дослідження здійснено на основі методу цільового виявлення, систематизації й порівняльного аналізу знайдених в архівах, бібліотеках та інтернет-ресурсах фактичних матеріалів, документальних та літературних джерел стосовно діяльності деяких європейських та вітчизняних університетів. Обґрунтовано правомірність використання терміна "класичні університети" тільки до п'ятнадцяти з існуючих сучасних ВНЗ України. The historico-sociological investigation is devoted to actual and debatable questions: where and when the first classical universities appeared; their main characteristics; what kind of universities are classical ones. The investigation is made on basis of clearness of purpose method, systematic and comparative analysis of archive, librarian, internet materials, documents and literature concerning europian and native universities activities. The rightfulness of "classical universities" term according to fifteen high educational establishments of Ukraine is substantiated.