Вплив вітчизняної періодичної преси на розвиток української державності в 90-х роках ХХ ст.: проголошення незалежності - Гайдамака, В. (Схід, 2010)
У статті висвітлюються основні аспекти впливу періодичної преси на розвиток української державності в 90-ті роки ХХ століття за напрямком: проведення Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 р. на підтримку Акта проголошення незалежності. Робиться висновок, що цей вплив був різновекторним, зокрема компартійні пресові органи опонували ідеї
незалежності. Вплив матеріалів преси був дієвим тільки в тому випадку, коли зміст друкованої інформації корелював з історичною пам'яттю широких мас українських громадян. This article covers the main aspects of the impact of Press for the development of Ukrainian statehood in the 90 years of the
twentieth century in the following areas: a nationwide referendum to support the independence of the Act. The article may be
useful for researchers, teachers and students engaged in historical, social, political and other studies.