Постать князя Дмитра Вишневецького у висвітленні істориків української діаспори - Романцова, Н. (Схід, 2010)
У статті досліджуються особливості поглядів істориків діаспори Л. Винара, В. Луціва, Н. Полонської-Василенко, В. Сенютовича-Бережного щодо постаті князя Д. Вишневецько-го. Характеризуються концепції діаспорної історіографії стосовно діяльності видатного персонажа української історії ХVІ ст. Показано, що особливо вагомий внесок у дослідження цієї наукової проблеми зробив Л. Винар. Він справедливо вважається провідним вишневецькознавцем. The present article carries out the research and analysis of the opinions of the following historians of diaspora L. Vinar, V. Zutsiv, N. Poloskaya-Vasilenko, V. Senjutovich-Berezhnoi on the personality of prince D. Vyshnevets'kyy. These scientists analysed the role he played in the history of Ukraine from the position of statehood. The peculiarities of the concept of Diaspora historiography concerning the activity of this outstanding man of the Ukraine history in the XVI century has been described.