Нечіткі моделі розподілу витрат на виробництво колективного продукту - Лавер, В. (Схід, 2010)
У статті аналізується одна з моделей регульованої монополії - модель розподілу витрат
на виробництво колективного продукту. Розглядається чіткий варіант постановки задачі та
підходи до її вирішення ("ігровий" підхід, зведення до класичної моделі розподілу витрат).
Пропонуються її узагальнення на випадок нечіткості вхідної інформації (зокрема величини
колективного продукту та часток витрат агентів). Розглядається алгоритм знаходження оптимальних часток витрат агентів та величини колективного продукту. Як ілюстрація роботи
алгоритму наведено числовий приклад. After the global economic crisis issues of state regulation of economy became topical again. This article analyzes one of the
models of regulated monopoly, namely the cost sharing at the collective product production. Crisp model of this problem is
being observed. Different ways of solution are offered ("gaming" approach, reducing to classical cost sharing problem). Fuzzy
generalization is offered (including the fuzziness of the collective product value and the fuzziness of agents' cost shares).
Algorithm of finding the optimal cost share and optimal level of collective product production is proposed. A numerical example
as illustration of the algorithm is given.