Ніжинські греки в правничій практиці гетьманського та царського урядів у другій половині ХVII-XVIII ст. - Подгайко, М. (Схід, 2010)
У статті на основі комплексного аналізу літератури та джерел аналізується правнича
практика гетьманського та царського урядів щодо ніжинських греків. Досліджується правове підґрунтя перебування грецьких купців на території України. Висвітлюються економічні,
геополітичні та правові чинники, що вплинули на отримання ніжинськими греками особливого статусу, прав та привілеїв. Administrative practice of the hetman's and tsar's governments concerning Greeks of Nezhen has been analysed on the basis
of comprehensive analyses of literature and sources. The legal basis of Greek merchant's presence in Ukraine has been studied.
Economic, geopolitical and legal factors, affected the achievement of special status, rights and privileges by Greeks of Nezhen
have been considered.