Визначення напруженого стану термочутливого простору з циліндричною порожниною за конвективно-променевого нагрівання - Гарматій, Г. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Досліджено напружений стан термочутливого простору з циліндричною порожниною, поверхня якої навантажена сталим тиском і через неї відбувається конвективно-променевий теплообмін із середовищем постійної температури. При цьому враховано залежності від температури теплофізичних і механічних характеристик матеріалу. Квазістатичну задачу термопружності розв’язано методом збурень. Проведено порівняння отриманих розв’язків із розв’язками аналогічної задачі за сталих характеристик матеріалу. A stress state of thermosensitive space with a cylindrical cavity is studied. The surface of the cavity is loaded by a constant pressure and through it the convective-radial heat exchange with the environment of constant temperature is realized. The dependence of thermo-physical and mechanical material characteristics on temperature is considered. A quasi-static thermoelasticity problem is solved by the perturbation method. The obtained solutions to the problem are compared with the solutions of the same problem for constant characteristics of the material. Исследовано термонапряженное состояние пространства с цилиндрической полостью, поверхность которой находится под воздействием постоянного давления и через нее осуществляется конвективно-лучевой теплообмен со средой постоянной температуры. При этом учитывается зависимость от температуры теплофизических и механических характеристик материала. Квазистатическая задача термоупругости решена методом возмущений. Проведено сравнение полученных решений задачи с решениями аналогичной задачи при постоянных характеристиках материала.