Математичне моделювання конвективного сушіння матеріалів з урахуванням механотермодифузійних процесів - Гайвась, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Наведені відомості з літературних джерел щодо моделювання та керування процесом конвективно-теплового сушіння пористих тіл. Основна увага надається висвітленню експериментальних, наближених аналітичних і числових методів досліджень. Описані моделі процесу осушення вологих матеріалів за одно- та багатоконтинуумного підходів. Проаналізовані відомі моделі та зроблені висновки щодо побудови математичної моделі, адаптованої для оптимізації процесу конвективно-теплового осушення пористих тіл за нестаціонарного режиму сушильного агента. Published data on modelling and controlling the process of convective thermal drying of porous bodies is presented. The main attention is paid to the presentation of experimental, approximate analytical and numerical research methods. The models of drying wet materials are described by the one- and multi continuum approaches. The known models are analyzed and conclusions are drawn as to the construction of the more efficient mathematical model adapted for optimization of convective thermal drying process of porous bodies under nonstationary regime of a drying agent. Приведены сведения из литературных источников относительно моделирования и управления процессом конвективно-тепловой сушки пористых тел. Основное внимание уделено освещению экспериментальных, приближенных, аналитических и числовых методов исследований. Описаны модели процесса сушки влажных материалов с использованием одно- и многоконтинуумного подходов. Проанализированы известные модели и сделаны выводы относительно построения более рациональной математической модели, адаптированной для оптимизации процесса конвективно-тепловой сушки пористых тел при нестационарном режиме сушильного агента.