Перетворення механоелектромагнітних хвиль на межі поділу пористих середовищ у зовнішньому електричному полі - Твардовська, С. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Досліджено розв’язок задачі про вплив зовнішнього постійного електричного поля на параметри перетворення плоских механоелектромагнітних хвиль на межі контакту пористих півбезмежних тіл. Розглянуто випадок падіння на границю контакту хвилі першого роду в поздовжньому електричному полі. Дія зовнішнього електричного поля змінює як інтенсивності генерації хвиль другого роду, так і коефіцієнти відбивання та проходження хвилі першого роду. Показано, зокрема, що електричне поле може спричиняти збільшення коефіцієнта відбивання хвилі першого роду, що важливо для електросейсмічних досліджень земної кори. А solution for the problem above the influence of external constant electric field on the conversion options of plane waves on the boundary contact of porous solids is investigated. The case of the falling of first kind wave to the contact surface of porous bodies in longitudinal electric field is considered. As intensity of wave generation of second order as reflection and passing coefficient of first kind are caused by effect of external electric field. It is shown that the electric field can lead to increase of the coefficient of reflection of the first kind waves that important for seismoelectric researches of the Earth’s crust. Исследовано решение задачи о влиянии внешнего постоянного электрического поля на параметры преобразования плоских механоэлектромагнитых волн на границе контакта пористых полубесконечных тел. Рассмотрен случай падения на границу контакта волны первого рода в продольном электрическом поле. Действие внешнего электрического поля изменяет как интенсивность генерации волны второго рода, так и коэффициенты отражения и прохождения волны первого рода. Показано, в частности, что поле может приводить к увеличению коэффициента отражения волны первого рода, что важно для электросейсмических исследований земной коры.