Побудова оптимальних стратегій вибору інформації у послідовних файлах баз даних за використання методу m-паралельного блочного пошуку - Цегелик, Г.; Лісовець, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Розглядається використання методу m-паралельного блочного пошуку для відшукання записів у впорядкованих файлах баз даних, які зберігаються у зовнішній пам’яті багатопроцесорної ЕОМ. Із використанням методу m-паралельного блочного пошуку будуються оптимальні стратегії пошуку для таких законів розподілу ймовірностей звертання до записів, як: рівномірний, «бінарний», Зіпфа й узагальнений, частковим випадком якого є розподіл, що наближено задовольняє правило «80 – 20». За критерій оптимальності взято математичне сподівання загального часу, необхідного для пошуку запису у файлі. Оптимальні стратегії пошуку записів у впорядкованих файлах із використанням розглянутого варіанта методу m-паралельного блочного пошуку доволі суттєво залежить від закону розподілу ймовірностей звертання до записів. The using of m-parallel block record browsing method is considered for field searching in ordered files of database which are stored in external memory of multiprocessors computers. The optimal search strategies are built with using of the method of m-parallel block search for probability distribution of record request frequency as: discrete uniform, binomial, Zipf and generalized the partial case of witch is the probability distribution approximately satisfying the rule «80 – 20». The mathematical expectation of total time needed for search of a record in file is taken as a criterion of optimality. The optimal search strategies in ordered files with using of considered variant of m-parallel block record browsing method depends essentially on the law of probability distribution. Рассматривается использование метода m-параллельного блочного поиска для поиска записей в упорядоченных файлах баз данных, хранящихся во внешней памяти многопроцессорной ЭВМ. При использовании m-параллельного блочного поиска строятся оптимальные стратегии поиска для таких законов распределения вероятностей обращения к записям, как: равномерный, «бинарный», Зипфа и обобщенный, частным случаем которого является распределение, которое приближенно удовлетворяет правило «80 – 20». В качестве критерия оптимальности принято математическое ожидание общего времени, необходимого для поиска записи в файле. Оптимальные стратегии поиска записей в упорядоченных файлах при использовании рассматриваемого варианта метода m-параллельного блочного поиска достаточно существенно зависят от закона распределения вероятностей обращения к записям.