Аналіз теоретичного підґрунтя з проблеми реалізації господарських функцій міста - Чувікіна, Н. (Схід, 2011)
У роботі проведено аналіз та систематизацію науково-методологічних підходів і конструкцій із теоретичного містознавства, які розглядають місто як автономну економічно-соціальну конструкцію (місто-корпорація). Виділені основні характеристики технополісу, пайдеяполісу, агрополісу, валеополісу, музеополісу, екклезіополісу.