Особливості біологічних властивостей збудника туберкульозу - Спасенко, О.; Холодна, Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Розглядаються проблеми поширення туберкульозної
інфекції у світі і в Україні. Значне зростання інфікованості паличкою Коха, зміна біологічних властивостей
штамів M. tuberculosis, розвиток полірезистентності до
антибактеріальних препаратів, а також тенденція до
посилення супутньої патології свідчать про недостатність механізмів імунного захисту організму людини. The problems of tubercular infection spread in the world as
well as in Ukraine are described. The considerable increase
of contamination by Koch’s bacillus, a change of M. tuberculosis strain biological properties development of polyresistence to antibacterial preparations and the trend of concomitant pathology increase are the evidences of human
organism immune protection system mechanism deficiency.