Від метану — до гелію - Ковтун, Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Невпинне зростання енергоспоживання у масштабах планети, з одного боку, і вичерпаність покладів традиційних вуглеводнів, з другого, спонукають учених і можновладців до пошуків альтернативних джерел енергозабезпечення.
Ця проблема набула особливої гостроти для України з її залежністю від експорту енергоносіїв з однієї країни і диктатом постійно зростаючих цін на нафту і газ. Тому освоєння альтернативних джерел енергії, а серед них — метану і рослинної біомаси, на які багата Україна, надзвичайно важливе не лише як
складова вітчизняної економіки, а й як фактор національної безпеки нашої держави. Ця стаття є продовженням публікації автора (див.: Вісник НАН України. — 2005. — № 12. — С. 51–60).