Сравнительная оценка метаболических нарушений при действии малых доз кадмия и ртути - Большой, Д.В.; Пыхтеева, Е.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
На підставі даних, одержаних в експериментах на лабораторних тваринах, показано, що в суспільній свідомості небезпека кадмію невиправдано занижена в порівнянні зі ртуттю. Обґрунтовується недостатність і обмеженість пояснення токсичності важких металів, зокрема кадмію і ртуті, однієї лише формулою «тіолові отрути».
Вивчені розподіл і токсикокінетика кадмію і ртуті в органах і тканинах щурів, динаміка рівнів металотіонеїнів при введені тваринам цих важких металів внутрішньошлунково.
Доводиться визначаюче значення хімічних і физико-хімічних властивостей елементів на їх токсикологічні характеристики. Показані схожість і відмінність кадмію і ртуті в плані токсикодінамики і токсикокінетики їх сполук. On the basis of the experimental data it is shown that in public consciousness the danger of cadmium is unfairly underestimated in comparison with mercury. Insufficiency and limitation of an explanation of toxicity of heavy metals, in particular cadmium and mercury, by only one formula " thiol poisons " is proved.
Distribution and toxicological genetics of cadmium and mercury in the bodies and tissues of rats, dynamics of metallotieneines levels at a priming of animals by the heavy metals under study are investigated in vivo.
The leading value of chemical and physical and chemical properties of elements on their toxicological characteristics is proved. Similarity and distinction of cadmium and mercury from the point of view of toxicodynamics and toxicokinetics of their compounds are shown.