Метод социологических исследований в обосновании способов водообеспечения населения в регионе - Бадюк, Н.С.; Созинова, Е.К. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
У роботі виконаний соціальногігієнічний аналіз вживання деяких способів оптимізації водозабезпечення населення. В ході аналізу вивчили особливості водопостачання в населених пунктах регіону, провели гігієнічний аналіз змін якості води на етапі її доставки споживачам, використовуючи результати соціологічних опитів (1998 - 2003 р.р.), оцінили ефективність і обґрунтовування способів водозабезпечення населення в регіоні.
У області 22 комунальні водопроводи не мають систем знезараження водопровідної води. Критерію епідемічної безпеки не відповідали від 8 до 67% проб води з комунальних водопроводів сільських населених пунктів в різних районах області.
Підкреслено: стурбованість населення в районах міста якістю води і самооцінка здоров'я пропорційні наявності в районі ВОУ-КП; змінилися також відношення жителів міста до виробників очищеної питної води, зріс інтерес до додаткової інформації про якість води. Позитивна оцінка населенням ініціювала реакцію органів місцевого самоврядування у вигляді розробки програм «Чиста вода Одеси», «Чиста вода Одеської області», в які включені забезпечення ВОУ-КП соціально малозахищених груп населення (школи, дітсадочки, лікарні - 53 ВОУ-КП вже функціонує). In the work presented they have done the social - hygienic analysis of application of some methods of optimization of water delivery of the population. During the analysis have studied features of water supply in settlements of the region, have carried out the hygienic analysis of changes of quality of water at the stage of its delivery to the consumers, using the results of sociological pollings (1998 - 2003), have estimated efficiency and substantiation of water delivery methods of the population in the region.
There are 22 municipal waterpipes the region without disinfecting systems of the water running. 8-67% of water samples from municipal waterpipes of rural settlements in various areas of the region do not correspond to the criterion of epidemic safety.There is a deep concern of the urban population in the quality of water and a self- estimation of health are proportional to the presence in the area VOU-KP; the attitude of the city dwellers to manufacturers of the cleared potable water has changed as well and the interest to the additional information on quality of water has increased. The positive estimation the population initiated reaction of local authorities as development of the programs " Clean water of Odessa ", " Clean water of the Odessa area " in which maintenance with VOU-KP of socially unhopeful groups of the population are included while at schools, kindergartens, hospitals 53 VOU-KP is already functioning.