Меры безопасности при работах, выполняемых на железнодорожных путях - Вильк, М.Ф.; Овечкина, Ж.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Всеросійський науково-дослідний інститут залізничної гігієни Роспотребнадзора (ФГУП ВНДІЗГ), р. Москва, Росія У цілях безпеки роботи під час руху потягів, проведені дослідження за регламентом роботи монтерів на шляхах. Під час проведення досліджень монтери виконували виправку шляху по рівню, розшивання костурів, регулювання рівнів прокладками, одиночна зміна брусів на стрілочному перекладі і ін. При роботі монтерів фіксувався час відходу монтерів з шляху з моменту подачі сигналу про наближення потягу, час установки і зняття інструменту, час підходу потягу до місця роботи монтерів і т.д. У результаті проведених хронометражних досліджень встановлено, що час, необхідний для прибирання інструменту і відходу монтерів із залізничних колій до підходу потягу до місця робіт повинне скла-дати не менше 36,7-59,2 с при виконанні нескладних робіт і 39,7-66,7 с при складніших роботах. Для сповіщення працюючих про наближення потягу повинні використовуватися тільки такі технічні засоби, у яких час подачі сигналу складає не менше 1 хвилини 20 с. При необхідності припинення робіт у разі проходження потягів по сусідньому шляху, на ділянках з інтенсивним рухом потягів у монтерів дистанцій шляху практично не залишається часу для виконання складних робіт. Для виконання подібних робіт слід передбачати технологічні «вікна», коли відсутній рух потягів. With the aim of safe work during movement of trains they have investigated the rules of work of adjusters on ways. During the researches made the adjusters performed the following works: bearing of a way on a level, of pointing up joints, adjustment of levels by linings, single change of bars on a switch point shift, etc. At adjusters' work they fixed time of their leaving from a way from the moment of submission of a signal about approach of a train, an installation time and removals of the tool, time of the approach of a train to a place of work of adjusters, etc. As a result of chronometric researches it is established that time necessary for cleaning of the tool and adjusters leaving from tracks till the approach of a train to a place of works should make not less than 36,7-59,2 sec. at performance of simple works and 39,7-66,7 sec. at more complex works. For the notification of the working persons about approach of a train they should use means with time submission of a signal of not less than 1 minutes 20. If it is necessary to stop the works if the trains follow on the next way, on the sites with intensive movement of trains the adjusters practically have no time for performance of difficult works. For the performance of similar works it is necessary to provide technological "windows" when there is no movement of trains.