Психофизиологические основы формирования производственного динамического стереотипа у курсантов морских профессий - Голикова, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Проведені психофізіологічні дослідження серед курсантів морських вузів та плавскладу морських транспортних суден під час навчання та безпосередньо в плаванні. Відмічено суттєві зміни у показниках вищої нервової діяльності, сенсомоторики, регуляторно-вегетативних та гормональномедіаторних функцій. Показано, що наявність та вираженість змін психофізіологічних показників залежить не тільки від індивідуально-особистих відмінностей, але перш за все від ступеню адаптації до специфічних видів навчальної та професійної діяльності, що може бути використано при розробці питання формування виробничого динамічного стереотипу к курсантів вмузів. Psychophysiological researches among the marine high schools cadets and transport seagoing ships crews during study and marine practice on shipboard were carried out. Presence of essential changes in investigated parameters of the supreme nervous activity, senso-motoric reactions, regulative vegetative and hormonal and mediator ratio on the levels of catecholamines excretion with urine is marked. It is shown, that observable shifts are caused not only individual - personal features, but also first of all a degree of adaptation to specific kinds of training and professional work. It can be used in solving questions of the working dynamic stereotype development in the marine high schools cadets.