Влияние длительной инсоляции при речных и морских переходах на открытых плавсредствах древности - Гуляр, С.А.; Воронов, С.А.; Ольшански, Р.; Сирык, О.А.; Богуш, Д.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Визначені реакції організму людини (102 чіл.) на надмірну інсоляцію у відкритих веслових плавзасобах при тривалих
переходах, що моделювали основні торгові шляхи старовини, і при аплікаціях аналога сонячного світла (ПАЙЛЕР-світла). Оцінювалися показники розумової працездатності, серцевого ритму, його регуляції, електрофізіологічні властивості шкіри в зонах 40 рецептивних (акупунктурних) точок тіла.
Встановлено, що надмірна інсоляція на фоні фізіологічних адаптивних реакцій викликає системну активацію біологічно активних зон, що приводить до ослаблення їх чутливості до сонячного діапазону електромагнітних хвиль. Експериментально показано, що аплікації поляризованим світлом на точки акупунктури G-I4 і RP-3 надає заспокійливу дію на центральну нервову систему. Це підтверджується підвищенням якості виконання тривалого коректурного навантаження і більш адекватною регуляцією серцевого ритму, нормалізацією балансу між симпатичним і парасимпатичним нервовими ланками.
Тривала дія неполяризованих і поляризованих електромагнітних хвиль видимого діапазону приводить до перерозподілу потенціалів біологічно активних зон. В основі розвитку генералізованих фізіологічних реакцій на оптичний діапазон випромінювання лежить активація функціональної системи регуляції електромагнітного балансу. Седатівно-антістресорна дія поляризованого світла може бути використана для корекції станів, що викликані надмірною активністю нейроендокринної системи або гіперактивністю окремих регуляторних ланок функціональних систем, наприклад, серцево-судинної. There are defined organism responses (102 persons) to exuberant insolation while long travels on open boats, that models main ancient trading ways, and at applications of solar light analog (BIOPTRON polarized PIL- ER-light). There were assessed variables of mental workability, cardiac rhythm, its regulation, electric-physiological properties of skin in zones of 40 receptive (acupuncture) body points.
It is established that exuberant insolation at the background of physiological adaptive responses evokes systemic activation of biologically active zones that leads to loosening of sensitivity to solar diapason of electro-magnetic waves. It is experimentally shown, that application of polarized light at acupuncture points G-I4 and RP-3 makes smoothening influence on the central nerve system. It is confirmed by qualitative increase of long correction load exercise and more adequate regulation of cardiac rhythm, normalization of balance between sympatic and parasympatic nerve chains. Long influence of polarized and non polarized electromagnetic waves of visible diapason leads to redistribution of biologically active zones potentials. In the base of development of generalized physiological responses of optical diapason of radiation lies activation of functional system of electric magnetic balance regulation. Sedative anti stress influence of polarized light may be used for correction of states, evoked by exuberant activity of nerve endocrine system or hyper- activity of separate regulatory chains of functional systems, for example circulation.