Гигиеническое значение жирнокислотной составляющей липидного комплекса крови у работников транспорта: методы определения жирных кислот - Копа, М.Р.; Третьякова, Е.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Обґрунтовано, що зміни жирнокислотной формули ліпідів сироватки крові часто свідчать про активацію процесів ліпідної пероксидації. Виявлена можливість використання співвідношення основних жирних кислот ліпідного комплексу крові в якості чутливого, достовірного та достатньо універсального біомаркеру функціонального стану організму у процесі трудової діяльності робітників транспорту. Розроблен метод кількісного визначення жирнокислотного спектру ліпідного комплексу крові, який базується на переводі малолетких жирних кислот у метилові ефіри цих кислот з наступним газохроматографічним їх розподілом. It has been stipulated that changes of fat acids formula of blood lipids serum often testify about the activation of the lipid peroxidation processes. The possibility of the ratio of basic fat acids of blood lipid complex as sensitive reliable and versatile biomarker of a body functional state in the labour process on transport. Method of quatitative determination of fat acids spectrum of blood lipid complex, based on transformation of fat acids in methyl esters of these acids and their further separation with gas chromatography.