Hyperbaric oxigenation regimes in the complex treatment of patients with diabetic foot - Yaneva, M.K.; Bozov, C.S.; Geogiev, K.P.; Stavrev, D.G. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Зроблено 4 річний огляд на лікування пацієнтів з діабетичною стопою методом гіпербаричної оксигенації, як доповнення до стандартного лікування. Лікувалися 129 пацієнтів віком від 36 до 81 року з діабетичним ускладненням II IV ступеня по Wagner. З них 40 (31 %) з II ст., 53 (41 %) з III ст. і 36 (28 %) з IV ст. Проведено 2193 сеанси ГБО (або в середньому по 17 на людину). Стан пацієнтів оцінювали при клінічному огляді, мікробіологічному посіву пошкодженої тканини і ультразвуковим методом. Повне одужання спостерігали у 69 % пацієнтів, поліпшення – у 22,48 % і без ефекту – у 8,52 %. Висновок гіпербарична оксигенація є доброю додатковою можливістю для лікування діабетичної стопи. Приведен обзор 4 летнего опыта лечения пациентов с диабетической стопой методом гипербарической оксигенации, как дополнения к стандартному лечению. Лечили 129 пациентов в возрасте от 36 до 81 года с диабетическим осложнением II IV степени по Wagner. Из них 40 (31 %) с II ст., 53 (41%) с III ст. и 36 (28 %) и IV ст. Проведено 2193 сеанса ГБО (в среднем по 17 на пациента). Состояние больных оценивали при клиническом осмотре, микробиологическом посеве поврежденной ткани и ультразвуковом обследовании. Полное выздоровление наблюдали у 69 % пациентов, улучшение – у 22,48 % и без эффекта – у 8,52 %. Вывод: гипербарическая оксигенация – хорошая дополнительная возможность для лечения пациентов с диабетической стопой.