Интегральная система профилактики для моряков в период навигации - Белоклицкая, Г.Ф.; Саливон, В.П.; Пахомова, В.А.; Протункевич, О.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
В результаті обстеження екіпажів двох теплоходів перед початком навігації встановлено, що у моряків, що мають в анамнезі запальні захворювання пародонту і цервікальну гіперестезію, виявленоальтернативний стан окислювально відновних властивостей в ротовій рідині, яке міняється під впливом 30 денного застосування засобів профілактики в протилежному напрямі. При цьому досягнутий стан ремисії в перебігу різних нозологічних форм стоматологічної патології повністю зберігається. Отримані результати вказують наобгрунтованість включення в систему профілактичних заходів для плавсостава засобів загальної і місцевої дії (зубні пасти, ополіскувачі), що володіють властивістю інтегральної корекції окислювальновідновних властивостей КЛГ (кислотно-лужного гомеостазу) ротової рідини. A clinical and lab examination of the crew members of two motor vessels before the beginning of navigation period demonstrated an alternative status of mouth fluid’s redox capabilities in seamen with anamnestically diagnosed inflammatory paradont diseases and cervical hyperaesthesia. The status alternated after 30 days of preventive medication treatment. Herewith, the achieved remission has fully preserved throughout various nosological forms of dental pathologies. The achieved results attest to viability of including general and local agents (toothpastes Sensodyne F, Parodontax F) with integrated capability of correcting redox capabilities and redox homeostasis of the mouth liquid in the scope of the preventive therapy system for sailors.