Адаптационные реакции почек у крыс с различной активностью еNOS в ранние сроки после обструкции мочеточника - Волошин, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Метою даної роботи було дослід ження адаптаційних реакцій нирок у тварин з різної сенситивністю АТ1 рецепторів і активністю eNOS у ранній термін після усунення обструкції сечоводу (ОС). Після 48 годинної ОС на підставі in vitro тесту експериментальних щурів розподілили на 2 групи: з помірною і вираженою реакцією АТ1 рецепторів і активністю eNOS. Показано, що ранніми наслідками гострого порушення уродинаміки є зниження енергозалежної канальцевої реабсорбції і порушення механізмів осморе гуляції. Останнє обумовлено обмеженням адаптаційних можливостей товстої висхідної частини петлі Генле і порушенням кортико медулярного концентраційного градієнта. Виражене зниження сенситивності АТ1 рецепторів і висока продукція NO підвищують імовірність і вираженість порушень парціальних функцій пособструктивної нирки. The aim of this work was to estimate the adaptive renal reactions in rats with different sensitivity of AT1 receptors and activity of eNOS in early terms after reversible ureteral obstruction. After 48 h unilateral ureteral obstruction rats were subdivided into 2 groups according to sensitivity of AT1 receptors and activity of
eNOS. It as shown that early results of acute alteration of urine passage are decrease of energy dependent tubular reabsorbtion and alteration of osmoregulation mechanisms. These changes were due to limitation of adaptive abilities of Henle‘s loop and alteration of cortico medullary concentrating gradient. High decline of AT1
receptors and hyperproduction of NO increase the probability and degree of renal dysfunction development in postobstructive kidney.