Опыт комбинированной миниинвазивной поясничной симпатэктомии из забрюшинного доступа - Карабелеш, Е.Е.; Селищев, В.В.; Свиридов, В.А.; Вацуро, М.Ф. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Удосконалити і упровадити в практичну роботу відділення хірургії судин методику мініінвазивної поперекової симпатектомії з метою лікування пацієнтів з ОЗСНК. В основу дослідження встановлені результати хірургічного лікування 23 пацієнтів з ОЗСНК, яким протягом 2005 першого півріччя 2006 р. виконані 24 мініінвазивних поперекових симпатектомій (МПСЕ). Пацієнтів чоловічої статі було 20, жіночої 3. Причинами ОЗСНК в 19 випадках був облітеруючий атеросклероз, в 3 х випадках – ендрартериїт, діабетична макроангіопатія і постемболічна оклюзія по одному випадку. По ступеню ішемії н/к (згідно класифікації Фонтейна) хворі розподілилися таким чином: II ступінь – 7 випадків, III – 7 і IV – 10 випадків. МПСЕ має ряд істотних переваг в порівнянні з відкритою операцією: мала травматичность, помірний больовий син дром, мінімальний об’єм медикаментозного супроводу операції, швидка професійна реабілітація і хороший косметичний ефект. Упровадження вдосконаленої методики МПСЕ дозволило понизити частоту післяопераційних ускладнень, істотно скоротити терміни стаціонарного лікування і поліпшити косметичний ефект операції. To perfect and inculcate in practice of vascular surgery units the method of mini invasive lumbar sympatectomia in the treatment of the patients with acute diseases of low limbs vessels (ADLLV). The results of surgical treatment of 23 patients (3 female, 20 male) with ADLLV constituted an object of the research presented. They have performed 24 mini invasive lumbar sympathectomies (MILS). The ADLLV reasons in 19 cases was obliterating atherosclerosis, in 3 cases endarteritis, diabetic macroangiopathy andnpostembolic occlusion in one case According to the degree of low limbs ischemia ( Fonteyn’s classification) the patients were distributed as follows: the IInd degree — 7 cases, the III rd — 7 and IVth — 10 cases. MILS possesses a number of substantial advantages as compared to the open operation: small traumatism, moderate pain syndrome, minimum volume of medicinal accompaniment of operation, quick occupational rehabilitation and a nice cosmetic effect. Introduction of the improved method of MILS allowed to reduce frequency of after operative complications, substantially reduce the terms of in patient medical treatment and improve the cosmetic effect of operation.