Совершенствование методических подходов к определению хлористого водорода при гигиенической оценке токсичности продуктов горения полимерных материалов - Басалаева, Л.В.; Пресняк, И.С.; Покора, Л.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Одним з найбільш гігієнічно значних компонентів, які мигрують у повітряне середовище при високотемпературному впливі на матеріали з полівінілхлориду (ПВХ), є хлорид водню (HCl). Відомі методи визначення HCl не адаптовані до його визначення у продуктах горіння полімерних матеріалів. В лабораторному експерименті показано, що методи фотометрії і не фелометрії придатні до визначення HCl для матеріалів з низьким вмістом HCl. Для ПВХ матеріалів з високим масовим виходом HCl адаптований метод титрометрії. Комплексный методичний підхід, запропонований авторами роботи, полягає у використанні декількох методик, що дозволить здійснювати контроль за вмістом HCl у продуктах горіння ПВХ та полімерних матеріалів, які містять хлоровмісні додавання. Hydrogen chloride is one of the most significant components that migrate in air at high temperature from PVC materials. Known methods of hydrogen chloride definition of are not adapted for definition in polymeric materials burning products. In laboratory experiment it is shown, that photometric and nephelometric methods are suitable for definition of hydrogen chloride for materials with its low contents. For PVC materials where high levels of it output are observed, the method titrimetric definition is adapted. The complex methodical approach which is used in work, consists in use of several techniques that allows to carry out the hydrogen chloride contents control in burning products of PVC and polymeric materials with low chlorine contents.