Эколого-гигиенические аспекты ликвидации последствий гибели судов с опасными грузами на борту в Керченском проливе - Белобров, Е.П.; Пономаренко, А.Н.; Шафран, Л.М.; Репетей, В.Д. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Проведені комплексні еколого-гігієнічні дослідження на місті великої транспортної аварії в зоні Керченської протоки силами групи екстреного реагування Українського НДІ медицини транспорту. В результаті сильного шторму 11.11.2007 р. 5 річкових суден під Російським прапором потерпіли аварії, були серйозно пошкоджені й 4 з них затонули, що призвело до попадання у море небезпечних вантажів – комової сірки та мазуту. На основі аналізу оперативної обстановки і проведених досліджень розроблені рекомендації
щодо зниження величини екологічних наслідків і збереження здоров’я людей, що беруть участь у аварійно рятуваль них роботах в зоні аварії. Complex of ecological and hygienic researches in a place of large transport failure in a zone of the Kerch strait are carried out by representatives of the Group of emergency reaction of Ukrainian Scientific and Research Institute of Medicine on Transport. As a result of a whole gale on 11.11.2007 5 river ships under Russian flag have sufferred failures, have been seriously damaged and 4 from them have sunk, that has resulted in hit in the sea of dangerous cargoes – dust of sulfur and black oil. On the basis of the analysis of operative conditions and the carried out researches recommendations on reduction of the ecological consequences size and preservation of
health of people involved in rescue operations in a zone of failure are developed.