Состояние регуляторных систем организма водителей автотранспорта по данным вегетативного баланса - Горша, О.В.; Насибуллин, Б.А.; Гоженко, Е.А.; Гоженко, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Проведено вивчення вмісту сумарних катехоламінів крові і стану вегетативного балансу у водіїв автомобілів різних вікових груп. Виконане дослідження показує, що під впливом професійної діяльності водіїв автомобілів і із| збільшенням віку і стажу роботи спостерігається чітка і достовірна тенденція в зміні вегетативного статусу, а також певна стадійність цього процесу. Так, спочатку констатується феномен одночасної тривалої активації обох відділів ВНС з наступним переважанням тонусу парасимпатичного відділу.Зареєстровані нейродинамічні зміни в стані вегетативної нервової системи у водіїв автотранспорту під впливом професійної діяльності показує напруження систем регуляції гомеостатичного рівня функціонального стану їх організму і демонструє необхідність подальших досліджень після розробки ефективних схем корекції дисрегуляції і удосконален ня системи реабілітаційних заходів. The studying of summary blood catheholamines contents and the vegetative balance state under СIG data of different ages groups of transport drivers were conducted. Made investigation shows that under the influence of transport driver professional activity and with age and length of service increasing, one can see reliable tendency in vegetative status change and also defined stageness of this process. So, firstly, the phenomena of simultaneous lengthy activation of boss VNS parts with further predominating of parasimpatical part tone. Registered neurodinamical changes of transport drivers vegetative nervous system state under the influence of their professional activity show the stress of homeostatic level regulating systems of their organism functional state and demonstrate the necessity of further investigations of disregulation correcting effective scheme develop and rehabilitating measures system improvement.