Влияние NO-генерирующего соединения и ингибитора NO-синтазы на реализацию механизмов кратковременной адаптации к гипоксии у крыс линии Крушинского-Молодкиной - Крушинский, А.Л.; Реутов, В.П.; Кузенков, В.С.; Сорокина, Е.Г.; Кошелев, В.Б.; Фадюкова, О.Е.; Байдер, Л.М.; Куроптева, З.В.; Жумабаева, Т.Т.; Комисарова, Л.Х.; Рясина, Т.В.; Косицын, Н.С.; et al. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Робота присвячена з’ясуванню здатності NO вносити позитивний внесок в протекторну дію короткочасної адаптації до гіпоксії на розвиток стресових порушень у щурів лінії Крушинського Молодкиной (КМ). В роботі досліджували: 1) вплив неселективного інгібітору NO синтазы LNNA (Nw–нитро–L аргінін, Sigma) на стійкість тварин, короткочасно
адаптованих до помірної екзогенної гіпоксії, в умовах акустичного стресу; 2) зміна концентрації NO в крові і селезінці щурів лінії КМ, адаптованих до короткочасної екзогенної гіпоксії в порівнянні з контрольними тваринами. Показано, що про участь NO в ком пенсаторно пристосовних механізмах в умовах дефіциту кисню може свідчити
збільшення концентрації оксиду азоту (NO) при короткочасній адаптації до гіпоксії у щурів лінії КМ. Work is devoted to finding out of ability NO to bring the positive contribution to a protective action of short term adaptation to a hypoxia on development of stressful infringements at rats lines Krushinsky Molodkina (KM). In work investigated: 1) influence of not selective inhibitor NO synthase LNNA (Nw nitro L arginine, Sigma) on resistance of the animals quickly adapted to a moderate exogenous hypoxia, conditions of an acoustic stress; 2) change of concentration NO in a blood and a lien of rats of a line of the KMS adapted to a short term exogenous hypoxia in comparison with control animals. The augmentation of concentration of NO at short term adaptation to a hypoxia at rats of a KM line can testify for participation NO in compensative adaptive mechanisms in conditions of oxygen deficiency.