К анализу проблемы санитарно-гигиенической регламентации оборудования для дополнительной очистки воды (обзор литературы) - Войтенко, А.М.; Климентьев, И.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
У роботі наведено результати по рівняльного аналізу стандартів NSF/ANSI DWTU, EN та ГОСТ Росії. Вони свідчать, що у розробці цих документів, так само, як при проведенні випробувань складових та окремих одиниць обладнання для обробки/очистки води, приймають участь фахівці закладів охорони здоров’я та установ стандартизації, сертифікації. Оцінка відповідності показників якості очищеної/питної води нормативним вимогам є обов’язковою при виконанні таких досліджень тому, що вони є кінцевою характеристикою роботи водоочисного обладнання. Практично не відображені у названих вище документах проблеми санітарно-гігієнічного нагляду за виробництвом додатково очищеної води у водоочисних пристроях колективного використання, за реалізацією такої води населенню. Results of the comparative analysis of standards NSF/ANSI DWTU, EN and GOST of Russia are submitted in this article. They allows concluding that in development of
these documents took parts experts of foundation of public health services and institution of standardization, certification, as well as in tests of components and
separate units of equipment for water treatment. The estimation of conformity of quality of cleared/potable water to normative requirements are obligatory at carrying out of such tests, because it actually estimation for work’s resulting of the water treatment equipment. Problems of sanitary hygienic supervision during manufacture of cleared water in water treatment equipment and her realization for population are not reflected in the above named documents.