Физические и гипоксически-гиперкапнические тренировки в кардиологии - Гоженко, А.И.; Билецкий, С.В.; Казанцева, Т.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Досліджені показники кардіогемо динаміки – ЕКГ, диференційована ЕКГ, тетраполярна грудна реографія, ритмографія, велоергометрія. Визначені показники вуглеводного та ліпідного обміну у 64 здорових осіб, 30 хворих ішемічною хворобою серця (ІХС), 86 хворих інфарктом міокарда (ІМ) та 64 хворих гіпертонічною хворобою (ГХ) у поєднанні з метаболічним синдромом у зв’язку із застосуванням гіпоксично гіперкапнічних тренувань (ГГТ) в умовах мікроклімату печери «Попелюшка» (О2 – 17%, СО2 – 2,5%) з
використанням методу додаткового «мертвого» простору (ДМП). Встановлено позитивний вплив ГГТ як в умовах печери «Попелюшка» так і при використанні дихання методом ДМП на
функціональний стан кардіореспіраторної системы, показники вуглеводного та ліпідного обміну в здорових, пацієнтів з ІХС, ІМ та ГХ, що може бути застосовано у лікуванні та реабілітації хворих. The indices of cardiohemodynamycs have been studied – ESG, differntial ESG, tetrapolar thoracic rheography, rhytmography, bicycle ergometry. The indices of carbohydrate and lipid metabolism have been evaluated in 64 healthy persons, 30 patients with coronary disease (CD), 86 persons afflicted with myocardial infarction (MI) and 64 patients with essential hypertension (EH) combined with metabolic syndrome connected with the use of hypoxic hypercapnic trainings (HHT) under the conditions of the
microclimate of the «Zolooshka» cave, employning the method of an auxiliary «dead» space (ADS). A positive effect of HHT has been established both under the conditions of the «Zolooshka» cave (O2 17%, CO2 – 2,5%) and, while using breathing by means of the ADS method on the functional condition of the cardiorespiratory system, the indices of carbohydrate and lipid exchange in healthy persons, the patients with CD, MI and EH and that may be used in the treatment and rehabilitation of patients.