Критические стороны расследования случая острого отравления людей при сопровождении грузов на железнодорожном транспорте Казахстана - Шайсултанов, К.Ш.; Белобров, Е.П.; Байжумартов, М.А.; Чернов, В.А.; Бильтаева, Г.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Проведено аналіз групового отруєння експедиторів і охоронців на залізниці Республіки Казахстан у 2006 р. під час супроводження вантажів в рейсі при перебуванні у переобладнаному «вагоні теплушці» в зимовий час. Показано, що причиною отруєння були десорбція і міграція у повітря вагону токсичных компонентів раніше перевезеного небезпечного вантажу «эфіро альдегідна фракція» (результат його розливу) у комбінації з диоксидом вуглецю (II) при використанні імпровізованого джерела обігріву вагону.
Відсутність взаємодії між адміністрацією та санепідслужбою, а також відповідних нормативних документів, що регламенту ють переобладнання товарних вагонів для використання їх для перевезення людей, були також важливими чинниками, що сприяли інциденту. The analysis of a group poisoning of forwarding agents and the security guardson the railway of Republic Kazakhstan is occurred. The case of poisoning took place in 2006 during support of cargoes by the railway at following in converted from the wagon to the “worming car” during winter time. It is shown, that the reason of a poisoning were desorption and migration toxic components of before transported and spilled on the wooden deck of wagon dangerous cargo «ether aldehyde fraction»
in the air of the car in a combination with carbon dioxide (II) at using improvised source of heating. Absence of interaction between administration of the railway with
sanitary epidemiological service, and also the normative documents regulating reequipment of cars for use in the service purposes, were promoting factors given incident.