Возможные предикторы неадаптивного стиля совладания при стрессовых ситуациях у сотрудников МЧС - Самара, О.Е.; Козловский, Р.С.; Доценко, Н.А.; Курбатова, О.В.; Розанов, В.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Психологічний вибір стратегій зівладання як спосіб реагування в екстремальній ситуації і ступінь ймовірності здійснення адекватних дій безпосередньо залежить від внутрішньої зрілості особи, механізмів усвідомлення і індивідуалізованих способів афектного перетворення і відреагування психотравмуючої ситуації, вибору адаптивних форм поведінки. У даній роботі використано результати психологічного моніторингу співробітників МНС Одеського регіону, показано, що переживання відчуття без надійності (що є досить рідкісним явищем – 2,2% серед чоловіків та 3,2% серед жінок) поєднується з деякими особистіс ними особливостями, які необхідно враховувати при оцінці і прогнозуванні професійної адаптивності та успішності. The psychological choice of coping strategies as a form of reaction to extreme situations and the probability of adequate actions directly depends on the level of the
person’s internal maturity, his/her mechanisms of awareness and individualized methods of a psychotraumatic situations affective transformation and abreaction, and on his/her choice of adaptive behaviour. In this work the results of psychological monitoring of the workers of the Ministry of Emergency Measures of Odessa region units were used. It was shown, that the experience of feeling of hopelessness (which is rather rare in this kind of workers – 2,2 % of men and 3,2 % of women) is combined with some personal features which should be taken into account in the estimation and forecasting of a person’s professional adaptability and success.