Уровни физической работоспособности и эргометрические показатели функционального состояния сердечно-сосудистой системы у моряков - Евстафьев, В.Н.; Скиба, А.В.; Поспелов, А.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Обстежено 214 моряків і річників у період плавання. Встановлено зниження фізичної працездатності та погіршення ергометричних показників, які характеризують діяльність серцево судинної системи. Виявлено зниження хроно та інотропних резервів серця, продуктивності його механічної праці, скоротливої функції міокарду. Зареєстровано знижен
ня економічності роботи та збільшення енергетичних витрат, ступінь вираження яких була пов’язана з дією факторів довкілля та виробничого середовища, інтенсивністю й тривалістю праці. Examination of 214 sailors during the navigation period showed a decrease in their work capacity and deterioration of ergometric indices characterizing their cardiovascular activity. Decrease of chrono and inotropic heart reserves, productivity of mechanical work and myocardium contraction function was pointed out. There
were found out reduction in work economy and elevation of energy losses, the degree of which was associated with environmental conditions, work intensity and duration of
continuous work.