Фізична реабілітація плавскладу в умовах тривалого плавання - Мавед, О.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Робота присвячена питанням удосконалення методики та медичних критеріїв виконання фізичних вправ моряками в режимі вільного часу на морських суднах під час плавання. В динаміці за нять фізичними вправами спостерігається позитивні зміни психофізіологічних, фізичних показників, які корелюють із збільшенням швидкості реакції, зменшенням втомленності, збільшенням м‘язової сили і статичної витривалості, збільшенням кількості і швидкості переробки розумової інформації а також покращенням самопочуття, активності, настрою в кінці робочого періоду а також через 6 місяців виконання фізичних вправ. Ефективність фізичних вправ у моряків встановлена при корекції і нормалізації біологічних ритмів, які порушуються під час перетинання судном часових поясів. Виявлений різний рівень захворюваності моряків, як результат ефективності запроваджених фізичних навантажень у моряків основної групи порівнянно з особами контрольної групи. Економічний ефект вивчених за ходів склав 303%. The work is devoted to questions of improvement of technique and to medical criteria of performance of physical exercises by seamen in a regimen of free time mode on sea vessels during navigation. In dynamics of employment by physical exercises it is observed positive changes of psychophysiological, physical parameters which correlate with response rate augmentation, decrease of fatigability, an animal force augmentation and processing rate of the mental information and also state of health improvement, activity, mood in the extremity of the working period and also in 6 months of performance of physical exercises. Dynamics of anthropometric, psychophysiological parameters under the influence of exercises stresses of faces at the age of after 40 years has proved greater efficiency of actions compared with similar data of faces age fill 40 years. Efficiency of physical exercises of seamen is established at correction and normalization rhythms which rise during a vessel crossing of time girdles. It is taped the different case rate level of seamen, as result of efficiency of the introduced exercise stresses at seamen of the basic group compared with people of control group. Economic benefit of the studied actions formed 303%.