Професійний добір як соціально вагома складова медичних оглядів працівників - Тімошина, Д.П.; Лубянова, І.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
У статті представлені дані сучасної літератури, а також аналіз нормативно методичних документів, статистичних даних про використання одного з основних напрямків профілактичної медицини – медичних оглядів працівників певних категорій. Обґрунтована необхідність психофізіологічної експертизи в оцінці стану здоров’я працівників і професійних ризиків та в удосконаленні системи медичного спостереження за станом здоров’я працюючого населення України. Зроблено висновок про те, що проведення професійного психофізіологічного добору або психофізіологічного тестування має високу прогностичну цінність і може служити важливим доповненням до результатів обстеження працівників медичними комісіями при проведенні обов’язкових медичних оглядів. Тhe data of the resent publications and the methodical documents analysis is lead. The statistical data on use of one of the basic directions of preventive medicine
medical surveys of workers of the certain categories are submitted. The role of psychophysiological examinations in an estimation of the health state of workers and
professional risks and improvement of medical supervision system of the working population of Ukraine is proved. The conclusion is made, that application of professional psychophysiological selection or testing has high prognostic value and can serve as the important addition to results of medical examination and carrying out of obligatory medical surveys.