Обеззараживание воды диоксидом хлора в контексте профилактики нозокомиальных инфекций - Мокиенко, А.В.; Пушкина, В.А.; Петренко, Н.Ф.; Самойленко, В.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Проведено аналіз даних літератури щодо значущості води як джерела нозокоміальних інфекцій. Вивчено біоцидну дію діоксиду хлору стосовно деяких збудників нозокоміальних інфекцій. Встановлено, що резистентність до діоксиду хлору в дозах 0,27; 0,48; 0,77 мг/дм3 госпітальних штамів деяких пріоритетних збудників нозокоміальних інфекцій зрос
тає в ряду P. aeruginosa < S. аureus < гриби роду Candida. Діоксид хлору в дозах 1,04 і 1,48 мг/дм3 є ефективним і надійним засобом знезаражування води як можливого джерела нозокоміальних інфекцій. Отримані дані свідчать про необхідність проведення досліджень щодо оцінки ефективності діоксиду хлору при дезінфекції медичного інструментарію та обладнання. The analysis of data of the literature on the importance of water as source nosocomial infections is spent. It is studied biocide action chlorine dioxide in relation to some activators nosocomial infections. It is established, that resistency to chlorine dioxide in dozes 0,27; 0,48; 0,77 mg/l hospital strains some priority activators
nosocomial infections increase in line Pseudomonas aeruginosa < Staphylococcus aureus < yeasts Candida. Chlorine dioxide in dozes of 1,04 and 1,48 mg/l is effective and reliable means of disinfection of water as probable source nosocomial infections. Obtained data testify to necessity of carrying out of researches according to efficiency chlorine dioxide at disinfection of medical toolkit and the equipment.