Необхідність діагностики екологічної складової розвитку Донецького регіону - Благодарний, О.І.; Мошура, О.І. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
З метою досягнення стійкої динамічної рівноваги в регіональних системах необхідно удосконалити систему управління процесом природокористування, використовуючи принципи екологічно безпечної політики, орієнтованої на раціональне природокористування, комплексне використання природних ресурсів, охорону природи. Досягнення основних цілей екологічної політики повинне базуватися на розробках ефективних програм управління якістю природного середовища на основі екологічного моніторингу і повинні включати заходи, спрямовані на більш раціональне використання різних видів місцевих ресурсів, їхнє відновлення й охорону. Ключові слова: екологічно-безпечний розвиток, динамічна рівновага регіону, екологічна діагностика. С целью достижения стойкого динамического равновесия в региональных системах необходимо усовершенствовать систему управления процессом природопользования, используя принципы экологически безопасной политики, ориентированной на рациональное природопользование, комплексное использование природных ресурсов, охрану природы. Достижение основных целей экологической политики должно базироваться на разработках эффективных программ управления качеством естественной среды на основе экологического мониторинга и должны включать мероприятия, направленные на более рациональное использование разных видов местных ресурсов, их возобновление и охрану. Ключевые слова: экологически безопасное развитие, динамическое равновесие региона, экологическая диагностика. With the purpose of achievement of stable dynamic equilibrium in the regional systems it is necessary to perfect control the system by the process of utillizing principles ecologically safe policy, oriented to rational природопользование, complex use of natural resources, conservancy. Achievement of primary purposes of ecological policy must be based on effective program of quality of natural environment management developments on the basis of the ecological monitoring and must include measures, directed on more rational use of different types of local resources, their renewal and guard. Key words: ecology-friendly development, dynamic balance of the region, ecological diagnosis.