Межфазная тензиореометрия мочи - новый метод диагностики заболеваний почек - Синяченко, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Показано, що фізико-хімічні властивості сечі у хворих з різною нирковою патологією залежать від безлічі чинників, але вирішальний вплив надають різноманітні речовини, що володіють як сурфактантними, так і поверхнево-інактивними властивостями. Міжфазна тензиореометрия сечі багато в чому залежить від клінічного перебігу хвороби, наявності нефротичного синдрому і ниркової недостатності, ступеня ураження клубочків, канальців, строми і судин. В про¬цесі успішної медикаментозної терапії хвороб нирок і проведення еферентних методів лікування (плазмафарезу, гемосорбції, ультрафільтрації, діалізу), лазеро- і ультрафіолетового опромінювання крові, а також після трансплантації нирки показники динамічних міжфазних тензіограм нерідко відновлюються, а значить дають можливість контролювати хід здійснюваних лікувальних заходів. It is shown that physical and chemical condition of urine at patients with various renal pathology depends on the variety of factors but the key influence is rendered with the various substances possessing surfactant and superficial - inactive properties. Interphase tensioreometria of urine in many respects depends on clinical course of disease, presence of nephrotic syndrome and renal insufficiency, a degree of glomeruli, tubules, stroma and vessels defeat. During successful medicamentous therapy of renal diseases and carrying out of efferent methods of treatment (plasmoferesis, hemosorbtion, ultrafiltrations, dialysis), lasero-and a ultra-violet irradiation of blood, and also after transplantation of a kidney the parameters of dynamic interphase tensiogrammes are quite often restored, so enable to supervise a course of carried out medical actions.