Введение в экономические основы совершенствования здравоохранения на железнодорожном транспорте Украины - Икаева, О.В.; Пономаренко, А.Н.; Шафран, Л.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Проведено вивчення та аналіз даних літератури щодо економіки трудового потенціалу і здоров'я робітників, основних видів витрат на медичне обслуговування, співставлення цих даних з доступними матеріалами залізничної транспортної галузі за 2001-2005 рр. І обгрутування деяких ведучих економічних положень до побудування концептуальної схеми формування системи медичного обслуговування і управління здоров'ям робітників залізничного транспорту.
На основі результатів проведених досліджень зроблено висновок про те, що управління здоров'єм залізничників повинно будуватися за законами ринкової економіки, що забезпечить системі охорони здоров'я галузі збереження виробничої і економічної самостійності, перехід на свободне ціноутворення і конкурентні відношення в сфері надання медични послуг на принципах медичного страхування.
Методологічною основою управління здоров'єм цього контингенту є розробляєма на науковій основі система оцінки професійних і медичних ризиків, а основним критерієм, що визначає економічну ефективність профілактичних, лікувальних і реабілітаційних заходів - якість і ступінь збереження трудового потенціалу і здоров'я здорових. There were performed studying and the analysis of the literature data on the economic aspects of labour potential and workers' health, the basic charges on health services, comparison of these data to accessible materials on railway transport branch for 2001-2005 and a substantiation of some leading economic situations to create the conceptual model of health services system formation and workers health management on the railway transport.
On the basis of results of the carried out researches it is made a conclusion that the railway workers health management should be build under market economy laws of that will provide to the public health services system of branch preservation of economic independence, transition to free pricing and competitive relations in sphere of the medical services rendering on principles of medical insurance
®
Methodological basis of the health management of the observed contingent is the system of an estimation of occupational and medical risks developed on a scientific basis, and determining criterion of economic efficiency of spent preventive, medical and rehabilitation actions - quality and a degree of preservation of labour potential and health of the healthy population.