Патогенетические звенья формирования микроволновой патологии клеток головного мозга при действии СВЧ-излучений слабых интенсивностей (5, 10, 15, 30, 50 мкВт/см2) - Белокриницкий, В.С.; Гоженко, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
В експериментах на тваринах за допомогою гістологічних, гістохімічних и біохімічних методів виявлені патогенетичні ланки механізмів, які формують мікрохвильюву патологію клітин головного мозку при дії НВЧ-випромінювань слабких інтенсивностей (5, 10, 15, 30, 50 мкВт/см2). Вони проявляються в змінах активності ферментів тканинного дихання (СДГ, МДГ, ЛДГ, Г-6-ФДГ), порушені структури і функції мітохондрій, утворенню дефициту енергії, зміни синтезу нуклеїнових кислот, структури і функції нейронів. Дія цих доз залишає патогенетичний слід в метаболізмі, який проявляється через 30 діб після опромінення. Біологічна значимість цього сліду ще не визначена. In experiments on animals with the help of histological, histochemical and biochemical methods the pathogenetic units of the mechanisms forming microwave pathology of the brain cells, exposed by HFR - radiation low intensity (5, 10, 15, 30, 50 mk Vt/sm2 ), are discovered. They are expnessed in the change of the activity of the enzymes of tissue respiration (SDG, MDG, LDG, G-6 PhDG), disturbances of the structure and function of the mitochondria, formation of the energy deficit, the disorders of the synthesis of nucleon acid, structure and function of the neurons. The effect of such dose leads to some trace in metabolism after 30 days of the radiation Biological significance of this trace is not explained yet.