Теоретичні аспекти антикризового управління підприємством - Коваленко, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У статті розглянута концепція антикризового управління. Подано визначення категорії антикризове управління, яке класифікується як передкризове управління (превентивне); управління в умовах кризи; управління процесами виходу із кризи. Сучасне антикризове управління треба розглядати як управління, що здатне випереджати або пом’якшувати кризи, а також утримувати функціонування підприємства в режимі виживання в даний період і виводити його із кризового стану з мінімальними витратами. Досліджені мета, складові та механізм антикризового управління промислового підприємства. Ключові слова: підприємство, антикризове управління, концепція. В статье рассмотрена концепция антикризисного управления. Дано определение категории антикризисное управление, которое классифицируется как предкризисное управление (превентивное); управление в условиях кризиса; управление процессами выхода из кризиса. Современное антикризисное управление необходимо рассматривать как управление, способное опережать или смягчать кризисы, а также осуществлять функционирование предприятия в режиме выживания в данный период времени и выводить его из кризисного состояния с минимальными расходами. Исследованы цель, состав и механизм антикризисного управления промышленного предприятия. Ключевые слова: предприятие, антикризисное управление, концепция. The article reviews an antirecessionary management conception. It defines category of the antirecessionary management, which is classified as a precrisis (prevention) management; management in crisis conditions and way out management. The modem antirecessionary management must be considered as a management, which is able to forestall or alleviate crises as well as to provide functioning of a company in survival conditions at the moment in question and to lead it out from a crisis with minimal expenses. The author researches aims, structure and mechanism of the antirecessionary management for an industrial enterprise. Key words: enterprise, anticrisis management, concept.