Совершенствование методических подходов к гигиенической оценке отвержденных лакокрасочных покрытий, используемых в хозяйственно-питьевом водоснабжении транспортных объектов - Басалаева, Л.В.; Шафран, Л.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Наведені дані літератури щодо стану гігієнічної проблеми застосування лакофарбових матеріалів у питному водопостачанні на транспорті в Україні та за кордоном. Проаналізовано також результати особистих досліджень ЛФМ, призначених для контакту з водою у транспортних засобах, перш за все, суднових танках. Особливу увагу приділено проблемам міграції пластифікаторів, металів, ароматичних сполук. Проведені дослідження щодо вивчення характеру, встановлення деяких особливостей та законо
мірностей міграції токсичних речовин з лакофарбових покриттів у воду дозволяють доповнити та вдосконалити методичні підходи і методики санітарно-гігієнічних досліджень ЛФМ, призначених для використання у водопостачанні та збереженні питної води на транспортних об’єктах. The given literatures on a condition of hygienic problem of paint application in drinking water supply on transport of Ukraine and abroad are resulted. It is carried
out also analysis of own researches results of the paints intended for contact to water on transport means, first of all, ship water tanks. The special attention is given to a problem of migration of softeners, metals, aromatic compounds. The carried out researches on studying of the character, peculiarity and laws of toxic substances migration from the painted surfaces in water allow to add and to improve methodical approaches and techniques of sanitary and hygienic researches of the paints intended for use in water delivery and water storing on transport objects.