Санитарно-паразитологический контроль водоснабжения в Харьковской области - Кратенко, И.С.; Чегодайкина, Н.С.; Павленко, Р.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Розповсюдження паразитарних хвороб серед населення багато в чому залежить від стану еколого паразитологічного місця існування. Питна вода є одним з провідних чинників, що забезпечує показники здоров’я населення, а також виникнення масових інфекційних і паразитарних захворювань. Головною вимогою до якості води є її безпека. Важливою складовою частиною епіднадзору за паразитарними хворобами є санітарно паразитологічний контроль об’єктів навколишнього середовища, виявлення чинників сприяючих їх виникненню і розповсюдженню, зокрема через воду. Використання пробовідбірника концентратора «Пробоконг» показало його ефективність в проведенні контролю якості води центра лізованого водопостачання за показника ми паразитологій. Prevalence of parasitological diseases depends greatly on the state of surrounding. Drinking water is one of the leading factors which inluences on the stae of population’s health as well as manifestation of infections and parasitological pathology. Safety is the main requirement for drinking water. Sanitary and parasitological control, definition of provoking factors of different nature, including water is an important task of sanitary and epidemiological control. Usage of ProboCoG concentrator has proved its efficacy during drinking water quality testing according to parasitological indexes.